Gazdaság
A térség és a város gazdaságát meghatározza Ausztria közelsége, a nyugati vállalatok jelenléte.
A térség és a város gazdaságát meghatározza Ausztria közelsége, a nyugati vállalatok jelenléte. Foglalkoztatási szempontból is átlagon felüli jelentőségű a szolgáltató ágazat, az idősellátás és az oktatási intézményrendszer. A regisztrált vállalkozások száma évről évre növekszik.

Az ipar kiemelkedő szereplője Kőszegen a Kromberg & Schubert kábelköteg-gyártó üzeme és a Hungária Wienerberger helyi agyagot hasznosító gerenda- és téglagyára. A korábban meghatározó textilipar évszázados múltú üzeme Magyarország egyetlen működő nemezgyára a Multifelt Factory Kft. Jelentős a város kézműves és építőipari hagyománya. A helyi iparosok együttműködését a nagy múltú Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete koordinálja.


A térségi sütőipar jelentős szereplői a Soproni Zoltán és Társai Kft., illetve a Ferrosüt Kft. kőszegi üzeme. Gyors ütemben fejlődik a térség gyümölcskultúrája, különösen a Soproni Borvidékhez sorolt Kőszeg és Kőszeg-hegyalja, Lukácsháza, valamint Csepreg borászata. A talajadottságok a szántóföldi növény- és a gyümölcstermesztésnek is kedveznek. A Kőszegi-hegység nagykiterjedésű erdőségeiben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a legfontosabb gazdálkodó.

A közvetlen környék további nagyobb foglalkoztatói a fémtömegcikkeket előállító Uniriv Kft. Csepregen, a Schott Forma Vitrum Kft. ampullagyára és a Suxess Logistic Hungary Kft. szállítmányozási és logisztikai társaság Lukácsházán.