Népesség munkaerőpiac
A határközeliség és a nemzetközi vállalatok jelenléte miatt az itt élők munkakultúrája az ország más régióihoz viszonyítva fejlettebb.
A város lakónépessége 11 805 fő (2017). Kőszeg vonzó az ország más vidékeiről érkezők számára is, 2013-2017 között 424 fő vándorlási nyereséget könyvelhetett el, így a lakosságszám enyhén emelkedik. A szombathelyi agglomerációval kibővített térségben 150 ezer fős lakosság él és dolgozik. A határközeliség és a nemzetközi vállalatok jelenléte miatt az itt élők munkakultúrája az ország más régióihoz viszonyítva fejlettebb.


Az elmúlt évtizedekben az ausztriai munkavállalással nőtt az ingázó munkavállalók és a határon túl végzettségükhöz, tudásukhoz képest alacsonyabb kvalifikációt igénylő munkakörökben foglalkoztatottak száma. Ezek a munkavállalók megfelelő munkalehetőségek megjelenésével jó eséllyel mobilizálhatók, és már tapasztalható a visszaáramlásuk alkalmazotti és vállalkozói státuszba egyaránt.

A munkaerőpiacról kiszoruló rétegek (re)integrációját, illetve a foglalkoztatásban érintett szereplők együttműködését és a munkaerő-piaci, foglalkoztatási innovációt hivatott segíteni a Kőszeg Város Önkormányzata által vezetett Észak-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum.